Kvasená kapusta

Probiotická bomba!

Potrebujeme:

Na 10 kg nakrájanej kapusty potrebujeme, 250 g kuchynskej soli, 1 balíček celého čierneho korenia, 1 balíček celej rasce, 1 balenie bobkového listu, 2-3 pevné malé jabĺčka.

 

Postup:

Na spodok súdka uložíme celé listy kapusty. Postupne striedame vrstvu nakrájanej kapusty, ktorú zasypeme zmesou soli, čierneho korenia a rasce. Dôkladne utlačíme, kým sa neuvoľňuje šťava. Na to hodíme pár lístkov bobkového listu a pokračujeme vrstvou nakrájanej kapusty atď. Pomedzi jednotlivé vrstvy môžeme vkladať celé kapustné listy (ak máme radi plnené kapustné listy) a jabĺčka. Sú veľmi chutné a my sa o ne vždy bijeme. Napokon kapustu zaťažíme doštičkou alebo tanierikom a navrch môžeme položiť väčší kameň z potoka. Samozrejme ho najskôr poriadne vydrhneme a niekoľkokrát v horúcej vode vyvaríme. Do žliabkú súdka vlievame vychladnutú prevarenú vodu. Týždeň necháme súdok v teplom prostredí a potom ho presunieme do pivnice alebo chladnejšej komory. Pravidelne dolievame vodu do žliabku. Vydrží do jari a je výborná.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

Zárobok na internete