Vláknina

Požívanie vlákniny sa snúbi s chudnutím. Existujú aj tabletky s vlákninou avšak prinášajú hrozbu v podobe dehydratácie, pokiaľ neodhadneme množstvo vody, ktoré máme pri ich užití vypiť. Jednoduchšie i zdravšie ju do tela dostaneme pomocou potravín. Vláknina je ako špongia, ktorá nasáva vodu a zaplní žalúdok, čím znižuje pocit hladu. Rozoznávame dve formy vlákniny - rozpustnú a nerozpustnú.

  • Rozpustná vláknina znižuje kyslosť žalúdka, ale aj vstrebávanie tukov a cholesterolu z čreva do krvi. Znižuje vznik aterosklerózy a mozgovej mŕtvice. V prirodzenej forme sa nachádza v ovocí so šupkou, zelenine, obilných vločkách, ale aj v tmavom chlebe.
  • Nerozpustná vláknina absorbuje vodu, čím zväčšuje a zmäkčuje objem stolice a jej pravidelné vyprázdňovanie. Obsahujú ju orechy, kukurica, ryža, otruby, egreše, ríbezle.
  • Niektoré potraviny obsahujú obe vlákniny sušené ovocie, pšeničné otruby, celozrnné výrobky.

Kódex chudnutia

Optimálna úprava potravín

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode

Zárobok na internete