Optimálna úprava potravín

Aj kvalitné a starostlivo vybraté suroviny môžeme zničiť pri nesprávnej kuchynskej úprave. Môžu sa stať kalorickou bombou alebo na vitamíny prázdnym hoci chutným odpadom.

  • Tepelná úprava

Keď chudneme dôrazne sa vyhýbame vyprážaniu a vysmážaniu. Používame kvalitné panvice, kde nemusíme použiť žiadny tuk na úpravu potraviny. V štádiu zhadzovania váhy určite volíme radšej pácovanie mäsa a následnú tepelnú úpravu bez oleja. Stačí, keď mäso dôkladne okoreníme korením, pridáme bylinky a naložíme ho aspoň na 1/2 hodiny do oleja. Potom ho jednoducho upečieme na suchej panvici z oboch strán. Môžeme zvoliť i pečenie v rúre na papieri na pečenie, alebo v špeciálnych fóliách na pečenie.

  • Zdĺhavé varenie a vysoké teploty

Pri zelenine preferujeme varenie v pare. Obmedzujeme dobu varenia na minimum. Hneď po dosiahnutí bodu varu zmiernime teplotu varenia. Voda sa musí variť, nie však vybublávať.

  • Kvalitné skladovanie potravín

Ovocie a zeleninu skladujeme najlepšie v chlade a tme. Keď ich máme v chladničke, dávame ich do oddelených častí. Kupujeme radšej menej ale častejšie aby sme predišli ich znehodnoteniu. Zmrazenú zeleninu rozmrazujeme v chladničke.

  • Čistenie a porcovanie

Ovocie a zeleninu najskôr rýchlo umyjeme v tečúcej vode, až potom ju krájame. Nakrájané čo najskôr spotrebujeme. Varíme iba v uzavretých nádobách.

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

Zárobok na internete