Tajomstvo chutného zeleninového šalátu

13.11.2009 22:54

     Zeleninové šaláty sú biologicky hodnotné. Majú nízku energetickú hodnotu. Prichystať chutný šalát nie je žiadna veda. Stačí mať k dispozícii kvalitnú zeleninu. Pripravujeme ho asi 1-2 hodiny pred podávaním, aby dokonale odležal a spojili sa jeho chute. Neodporúčam miešať plodovú zeleninu (paradajky, papriku a pod.) s koreňovou (mrkva, kaleráb ...). Kombinácia by mohla spôsobiť zažívacie ťažkosti.

     Alfou a omegou dobrého šalátu je zálievka. Ocot Vám neurobí dobre, radšej použite  citrónovú šťavu. Taktiež vymeňte kamennú soľ  za morskú. Má viac minerálov, ale  je menej výdatná, takže sa nebojte viac prisoliť.

     Podstatnou zložkou nálevov je olej. Ideálny je slnečnicový. Má neutrálnu chuť a obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. Kto má rád stredomorskú kuchyňu určite uprednostní olivový olej lisovaný za studena. Jeho priaznivé účinky na organizmus sú všeobecne známe.

     Dochucujte bylinkami. Tu sa fantázii medze nekladú. Nič nepokazíte petržlenovou, kôprovou alebo zelerovou vňaťou. Výborné je i oregano, bazalka, medovka a mäta. Korenie je najlepšie čerstvo pomleté alebo roztlačené v mažiari. Môžete si pomôcť i plochou stranou noža. Cesnak pridávajte opatrne aj to roztlačený alebo rozpučený. Namiesto smotany používajte nízkotučný biely jogurt.

     Taliani, Nemci či Švajčiari  bežne konzumujú zeleninový šalát ako hlavné jedlo, prípadne si ho dajú na večeru.  Na Slovensku tvorí len akýsi nepatrný doplnok hlavného jedla. Pustite sa novou cestou objavovania šalátov a Vaše telo Vás odmení štíhlosťou a energiou zo živej potravy.

Podľa Francúzov je dušou dobrého šalátu svieža zelenina, jeho životom dobrý nálev.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

Zárobok na internete