Nabanánujte sa

21.11.2009 03:36

To je názov príspevku, ktorý mi e-mailom poslala kamarátka (zdravotná sestra). Vyberám z neho pre nás zaujímavé informácie. Samotný banán okrem iného obsahuje tri prírodné cukry - sacharózu, fruktózu a glukózu. Dva banány poskytujú telu dostačujúcu dávku energie na výdatné 90-minútové cvičenie. Je číslom jeden pre svetových atlétov. Banán pre nás nepredstavuje len energetickú bombu, ale pomáha nám prekonať a vyvarovať sa množstvu chorôb a neželaným stavom.

Depresie

Banán obsahuje tryptophan, t.j. druh proteínu, ktorý telo premení na serotonín, známy ako uvoľňujúci a relaxačný prvok zlepšujúci náladu.

Predmenštruačný syndróm

Taktiež vitamín B6 obsiahnutý v banáne reguluje hladinu glukózy v krvi a tým pozitívne účinkuje na našu psychiku.

Anémia

Obsah železa v banánoch stimuluje hemoglobín v krvi čím zamedzuje anémii.

Vysoký krvný tlak

Extrémne vysoký obsah draslíka a nízky obsah soli činí banán perfektným nástrojom v boji proti vysokému krvnému tlaku. US Food and Drug Administration povolila banánovému priemyslu vyhlasovať oficiálne stanovisko o priaznivých účinkoch tohto tropického ovocia na znižovanie krvného tlaku a predchádzaniu infarktovým stavom.

Zvýšená sústredenosť

Dvesto študentov z anglického Twickenham (Middlesex) požívalo banán počas celého skúškového obdobia tri krát denne ako prostriedok na zvýšenie výkonnosti mozgu. Výskum priniesol zaujímavú informáciu o účinkoch draslíka v banánoch. Študenti boli omnoho sústredenejší.

Trávenie

Vysoký obsah vlákniny v strave tvorenej banánmi pomáha upraviť činnosť tráviaceho traktu a prekonať problémy bez použitia laxatív.

Nadváha

Práca pod tlakom nás vedie k prejedaniu sa a ukľudňovaniu čokoládkou či čipsami. Inštitút Psychológie vo Viedni zistil, že spomedzi piatich tisíc hospitalizovaných pacientov boli najobéznejšími v skupine práve osoby pracujúce pod vysokým nátlakom. Predchádzať zajedaniu paniky môžeme kontrolou hladiny cukru v tele. Kúsok banánu s vysokým podielom uhlohydrátov požitý každé dve hodiny nám pomôže udržať túto hladinu bez čokolády a iných "pomocníkov".

Žalúdočné problémy

Banán je používaný ako diétne jedlo pri zažívacích problémoch pre svoju hladkú textúru a jemnosť. Je to jediné surové ovocie, ktoré môžeme požívať bez bolesti i v chronických stavoch. Taktiež neutralizuje nadmernú kyselinu a znižuje podráždenie vytvorením výstelky steny žalúdka.

Oproti jablku obsahuje banán štvornásobok proteínov, dvojnásobne viac uhlohydrátov, tri krát viac fosforu, päť krát viac vitamínu A a železa i dvojnásobok iných vitamínov a minerálov. Jeho bohatosť na draslík ho robí ovocím s najvyššou známou hodnotou. Možno nastal čas zmeniť to staré "Jedno jablko denne na jeden banán denne drží Vášho lekára v nedohľadne!"

Čiže nebojme sa cukrov v banánoch. Tie si môžeme dovoliť!

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

Zárobok na internete