Klíčky
Lacný a rýchly zdroj vitamínov nám prinesie domáce pestovanie klíčkov. Mne sa osvedčili klíčky z šošovice, mungo fazuliek, pšenice, ľanových semienok a cíceru. Sója mi vždy zatuchla. Ak viete ako na ňu, dajte vedieť.
Na prípravu nám stačí:
- sklenený zavárací pohár, hrsť semienok, sitko, handrička a gumička
- semienka v sitku premyjeme a vsypeme do pohára
- zalejeme dostatočným množstvom vody (zväčšia objem) a necháme cez noc v tmavej a chladnejšej miestnosti odpočívať
- ráno premyjeme na sitku, pohár opláchneme a vhodíme semienka späť
- snažíme sa semienka premývať ráno i večer
- keď už vidíme malé klíčky, pohár presunieme na parapetnú dosku
- ľanové semienka sú trochu mazľavé, tak ich po napučaní radšej vložím do plytkej misky na servítku, ktorú vlhčím (podobne ako keď pestujeme žeruchu)
- klíčkami môžete obohatiť akékoľvek jedlo
- sú to malé vitamínové bomby a deti sa budú tešiť ako rýchlo rastú