Blog

25.11.2009 15:28

Bojujme proti chrípke

V médiách sa objavili rôznorodé správy o účinnosti očkovania proti tzv. prasacej chrípke. Preto by sme sa mali snažiť posilniť si organizmus i inou cestou a nespoliehať sa len na vakcíny. Podľa špecialistu na vírusy Dr. Vinay Goyal-a jedinými miestami vstupu vírusu do organizmu sú nosné dierky a ústa. Odporúča nám jednoduché kroky, ktoré môže vykonávať každý jedinec samostatne:

  1. časté umývanie rúk,
  2. odolávať pokušeniu dotýkať sa akejkoľvek časti tváre, pokiaľ však nechceme jesť, piť či umývať sa,
  3. kloktajme 2 x denne teplú slanú vodu,
  4. čistiť si nosné dierky teplou slanou vodou aspoň 1 x denne buď vatovým tampónom, alebo prečistiť dutiny ako Tibeťania, t.j. vysmrkať sa a vsiaknuť slanú vodu najprv jednou a potom i druhou nosnou dierkou,
  5. posilňujme si imunitu potravinami bohatými na vitamín C a prírodnými probiotikami napr. Kvasená zelenina, Kvasená kapusta,
  6. pitie teplých nápojov: čaj alebo kávu - má rovnaký účinok ako kloktanie,
  7. zachovávajme si pozitívne myslenie.

21.11.2009 03:36

Nabanánujte sa

To je názov príspevku, ktorý mi e-mailom poslala kamarátka (zdravotná sestra). Vyberám z neho pre nás zaujímavé informácie. Samotný banán okrem iného obsahuje tri prírodné cukry - sacharózu, fruktózu a glukózu. Dva banány poskytujú telu dostačujúcu dávku energie na výdatné 90-minútové cvičenie. Je číslom jeden pre svetových atlétov. Banán pre nás nepredstavuje len energetickú bombu, ale pomáha nám prekonať a vyvarovať sa množstvu chorôb a neželaným stavom.

Depresie

Banán obsahuje tryptophan, t.j. druh proteínu, ktorý telo premení na serotonín, známy ako uvoľňujúci a relaxačný prvok zlepšujúci náladu.

Predmenštruačný syndróm

Taktiež vitamín B6 obsiahnutý v banáne reguluje hladinu glukózy v krvi a tým pozitívne účinkuje na našu psychiku.

Anémia

Obsah železa v banánoch stimuluje hemoglobín v krvi čím zamedzuje anémii.

Vysoký krvný tlak

Extrémne vysoký obsah draslíka a nízky obsah soli činí banán perfektným nástrojom v boji proti vysokému krvnému tlaku. US Food and Drug Administration povolila banánovému priemyslu vyhlasovať oficiálne stanovisko o priaznivých účinkoch tohto tropického ovocia na znižovanie krvného tlaku a predchádzaniu infarktovým stavom.

Zvýšená sústredenosť

Dvesto študentov z anglického Twickenham (Middlesex) požívalo banán počas celého skúškového obdobia tri krát denne ako prostriedok na zvýšenie výkonnosti mozgu. Výskum priniesol zaujímavú informáciu o účinkoch draslíka v banánoch. Študenti boli omnoho sústredenejší.

Trávenie

Vysoký obsah vlákniny v strave tvorenej banánmi pomáha upraviť činnosť tráviaceho traktu a prekonať problémy bez použitia laxatív.

Nadváha

Práca pod tlakom nás vedie k prejedaniu sa a ukľudňovaniu čokoládkou či čipsami. Inštitút Psychológie vo Viedni zistil, že spomedzi piatich tisíc hospitalizovaných pacientov boli najobéznejšími v skupine práve osoby pracujúce pod vysokým nátlakom. Predchádzať zajedaniu paniky môžeme kontrolou hladiny cukru v tele. Kúsok banánu s vysokým podielom uhlohydrátov požitý každé dve hodiny nám pomôže udržať túto hladinu bez čokolády a iných "pomocníkov".

Žalúdočné problémy

Banán je používaný ako diétne jedlo pri zažívacích problémoch pre svoju hladkú textúru a jemnosť. Je to jediné surové ovocie, ktoré môžeme požívať bez bolesti i v chronických stavoch. Taktiež neutralizuje nadmernú kyselinu a znižuje podráždenie vytvorením výstelky steny žalúdka.

Oproti jablku obsahuje banán štvornásobok proteínov, dvojnásobne viac uhlohydrátov, tri krát viac fosforu, päť krát viac vitamínu A a železa i dvojnásobok iných vitamínov a minerálov. Jeho bohatosť na draslík ho robí ovocím s najvyššou známou hodnotou. Možno nastal čas zmeniť to staré "Jedno jablko denne na jeden banán denne drží Vášho lekára v nedohľadne!"

Čiže nebojme sa cukrov v banánoch. Tie si môžeme dovoliť!

13.11.2009 22:54

Tajomstvo chutného zeleninového šalátu

     Zeleninové šaláty sú biologicky hodnotné. Majú nízku energetickú hodnotu. Prichystať chutný šalát nie je žiadna veda. Stačí mať k dispozícii kvalitnú zeleninu. Pripravujeme ho asi 1-2 hodiny pred podávaním, aby dokonale odležal a spojili sa jeho chute. Neodporúčam miešať plodovú zeleninu (paradajky, papriku a pod.) s koreňovou (mrkva, kaleráb ...). Kombinácia by mohla spôsobiť zažívacie ťažkosti.

     Alfou a omegou dobrého šalátu je zálievka. Ocot Vám neurobí dobre, radšej použite  citrónovú šťavu. Taktiež vymeňte kamennú soľ  za morskú. Má viac minerálov, ale  je menej výdatná, takže sa nebojte viac prisoliť.

     Podstatnou zložkou nálevov je olej. Ideálny je slnečnicový. Má neutrálnu chuť a obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. Kto má rád stredomorskú kuchyňu určite uprednostní olivový olej lisovaný za studena. Jeho priaznivé účinky na organizmus sú všeobecne známe.

     Dochucujte bylinkami. Tu sa fantázii medze nekladú. Nič nepokazíte petržlenovou, kôprovou alebo zelerovou vňaťou. Výborné je i oregano, bazalka, medovka a mäta. Korenie je najlepšie čerstvo pomleté alebo roztlačené v mažiari. Môžete si pomôcť i plochou stranou noža. Cesnak pridávajte opatrne aj to roztlačený alebo rozpučený. Namiesto smotany používajte nízkotučný biely jogurt.

     Taliani, Nemci či Švajčiari  bežne konzumujú zeleninový šalát ako hlavné jedlo, prípadne si ho dajú na večeru.  Na Slovensku tvorí len akýsi nepatrný doplnok hlavného jedla. Pustite sa novou cestou objavovania šalátov a Vaše telo Vás odmení štíhlosťou a energiou zo živej potravy.

Podľa Francúzov je dušou dobrého šalátu svieža zelenina, jeho životom dobrý nálev.

04.11.2009 18:53

Prvá správa

Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

Zárobok na internete